ARTIKLAR – Dala Demokraten 29/11 1995X

Skräckromantikens häxmästare

Ljuset och solen är hans gud. Han tror på Tom Jones och Elvis. Han är iodine Jupiter – en ny figur på rockscenen som vill underhålla roa och oroa. Artistnamnet iodine Jupiter är en säregen kombination. Iodine är namnet på ett desinfektionsmedel som jag såg på en förpackning 1981. Jupiter styr mitt tecken, skytten, och står för expansion, berättar vår nya svartrockare.

När jag frågar var han kommer ifrån säger han Stockholm. Efter en kort paus lägger han till “från Buttericks” och flinar i telefonluren. När jag undrar hur gammal han är blir han tyst en stund. Sedan säger han “49”.
Det är inte lätt att veta vad man ska tro om denne man. Vad han egentligen heter vill han inte tala om. Det spelar ingen roll, menar han.

Första plattan

Sant är i alla fall att han gav ut sin första platta för tre veckor sedan. Lilla flickan zombie är titeln på ett album som är fylld av rock, svarta texter och en och annan fin ballad mellan varven av skräckromantik, Iodines lite speciella nisch.
– Den genren ger mig möjlighet att arbeta lite med det ockulta som intresserar mig väldigt mycket. I skräckfilmer blir det ofta så dåligt.
Ambitionen är att göra det intressant, att lyfta fram stämningar och skapa beröring med lyssnarna, förklarar Jupiter.
Man kan inte förtränga nattsidan av sig själv, menar han. Poängen är att dag och natt hänger ihop och att mörkret behövs för att göra ljuset synligt och skapa balans.

Dålig klang

Han har minst två anledningar till varför han har valt att jobba med skräckromantik. Det ena är att det är kul, eftersom det har dålig klang hos kritiker. Det andra är mer allvarsamt.
– Sedan jag var liten har jag varit med om dödsupplevelser. En gång i en bilolycka och på ett operationsbord. Jag läser mycket om sådana ämnen.

Skriver själv

Han skriver också själv. Parallellt med arbetet på radioteatern, som pjäsförfattare, skriver han lyrik. Tio års hobbyskrivande har resulterat i ett par lyriksamlingar som ges ut så snart ett förlag har gett klartecken.
Någon turné, för plattans skull, är inte planerad. Men förr eller senare blir den av på Iodines eget vis.
– Jag kommer att besöka de svenska städerna med häst och vagn, säger han.

MALIN S ÅNELL

[ Tillbaka till Artiklar ]

Published by