ARTIKLAR – Eventuellt

Iodine Jupiter – skräckmusikens mästare

Iodine Jupiter är en man som blandar skräck, romantik, hårdrock och ockultism med texter på svenska. Och som dessutom lyckas utomordentligt bra med det.

Iodine, efter namnet på ett desinfektionsmedel och Jupiter efter planeten. Det är därifrån han tog sitt namn. Mannen som för första gången har lyckats med att förena hårdrock med svenska texter.
Någon har sagt att han låter som om Thomas DiLeva skulle sjunga hårdrock, men det håller jag inte med om. Medan DiLeva bara är konstig, så är Iodine Jupiter en skicklig mästare. Musiken är mystisk, suggestiv och otroligt bra.
Men vem är då mannen bakom allt detta? Det är en fråga som är väldigt svår att besvara, eftersom han inte gärna avslöjar något om sig själv. Det enda jag med säkerhet vet är att han är 35 år gammal och bor någonstans i Stockholm. Han lär dessutom vara över två meter lång och mer eller mindre ständigt svartklädd. När han går in i rollen som Dr Death påminner han nästan lite om de gamla sagornas häxor.
Förutom att göra musik har han också skrivit pjäser för radio, bl.a. “Satan –det gudomliga budskapet”, som f.ö. fått pris för bästa radioteater, “Sexualpjäsen” och den delvis självbiografiska “Jag kunde ringa dig”. Han håller också på att skriva en pornografisk version av Bibeln. Han har även en performancegrupp kallad “Hororna från Helvetet”, som består av ett gäng latexklädda kvinnor med piskor och andra tortyrredskap. En riktig mångsysslare alltså. Det enda “riktiga” jobb han Men hur förklarar man egentligen musiken? Man skulle kunna säga att det är hårdrock blandat med magi och vackra svenska texter, men också några ballader. De tre balladerna som finns på hans skiva kom till när han försökte få skivkontrakt. Skivbolaget Sony var ganska intresserade, men de ville ha ballader. Då skrev Iodine låtarna “Vilda lilla blomma”, “Eldkvinnan” och “Lilla flickan Zombie”. Detta var vad som behövdes, och resultatet blev debutalbumet “Lilla Flickan Zombie” som kom ut 1995. I övrigt är det ganska svårt att beskriva musiken, den måste höras! Så mitt råd till alla är: Köp “Lilla flickan Zombie” och skaffa er en egen åsikt. Antingen hatar man den, eller också älskar man den!

MARIA JANNES

[ Tillbaka till Artiklar ]