DU SKA INTE TRO ATT DU ANDAS GRATIS

Företaget Svenskt vatten AB har lagt beslag på svenskt vatten. Jag anar att de vill tjäna en slant på något de vill få oss tro att vi har brist på.

I vårt geografiska nordliga läge har vi mindre av vatten än i övriga världen, fler öknar och torra savanner. Till och med Indien har mer rent vatten och Afrika vill importera.

Namnet Svenskt vatten AB antyder en företagsfascistisk idé om att ta över grundförutsättningarna för liv, göra dem säljbara. Exploatera det sista av frihet, renhet och oskuldsfullhet. Det finns ingen svensk lag som hävdar rätten till det vi är beroende av för vår överlevnad. Vi har i alla år missuppfattat, tagit för självklart, att vatten ska vara gratis.

Bostadspriser, kommunikation, bensin, hårvård och smink. Vattenkostnaden är en glädjekälla att lägga till övriga. Hushållen har häcken full med att söka bättre betalda jobb för att få ekorrohjulet att ivrigt snurra. Stanna upp. Ta lite Kvalitetstid. Ta ett glas vatten, ta ett bad.

Företagsfascisternas avsikt är att monopolisera ett behov. Få livstidsprenumeranter. Evighetskontrakt. Större stekar på bordet för ägarna, Allemansrätten ska inte vara allas, enligt de mest ödmjuka generösa rösterna.

Tankesmedjor, lobbyister och annat löst folk, är idag märkligt överens om att vatten inte är en självklarhet, att det är en exklusiv vara som ska handlas med. Kostnaderna för vad du verkligen kommer att få betala döljs i talet om minskade vattenresurser, klimatpåverkan, ekologisk hokus pokus.

Ett varmt bad efter en kylig promenad är inget särskilt. Men i morgon kan det vara de rikas privilegium. De utsatta får nöja sig med en dusch till ramadan.

Varför skulle vi inte betala för vatten som vi gör för elektricitet. Folk vill ha rinnande sköljvatten, rena dricksglas. Staten jublar.  Äntligen en entreprenör att kommunicera ut budskapet att vatten är en lyxvara. Nu kommer räkningen.

Själv lägger jag beslag på luften.
Svensk luft AB får dig andas på riktigt. Du trodde väl inte andas är gratis?

Vi säljer tuber med fjälluft i storstäder.

 

Published by