ARTIKLAR – Nerikes Allehanda 22/11 1995X

Skräckromantikens egen profet
…men vem är Iodine Jupiter egentligen?

“HELVETETS Walt Disney”, “hårdrockens Di Leva” och “Dr. Death”.
“Kärt barn”? Tveksamt – men många namn har den här mannen definitivt.
Vad han egentligen heter? Tja, “Iodine Jupiter” är så nära sanningen vi hamnar.
NEJ, FÖRRESTEN. En man på skivbolaget släpper namnet …. men det det är det tydligen bara kompisar som använder. Så på frågan om “fullständigt namn” svarar killen i andra änden av telefonlinjen (håll i er nu):
Iodine Jupiter som Dr. Death i The Magical Freakshow.
Den något otympliga harrangen utgör också underrubrik för en alldeles färsk CD-skiva – “Lilla flickan Zombie” – som redan hyllats av en nästan kusligt enig kritikerkår. Det handlar om hård rockmusik med skräckromantik som röd tråd, levererad av poeten Iodine Jupiter, demonproducenten “Sanken” och ett antal tunga musiker, bland andra Gotte Ringqvist och Stefan Brisland-Ferner från moderna folkmusikgruppen Garmarna.
– Visst är jag glad över bra recensioner – men det är inte därför jag skapar, säger Jupiter själv.
– Det viktiga är att jag själv är nöjd med det jag gjort, och att kvaliteten är så hög att skivan håller länge.
Intressant blir det att se hur materialet står sig om fem år. Men visst, alla inblandade kan nog vara nöjda med “Lilla flickan Zombie”. Faktum är att några av skivbolagets favoritlåtar inte ens kom med på skivan…
iodine Jupiter har existerat sedan 1981 och sedan dess har signaturen präntats under bland annat ett antal pjäser för radioteatern. Ett av verken, “Satan, medverkade som Sveriges bidrag på Prix Futura i Berlin 1993. En femte pjäs, en monolog med arbetsnamnet “Jag kunde ringa dej”, är klar och ska lämnas in och dessutom väntar två, tre lyrikböcker på att bli utgivna på något “jävligt bra förlag”.
Det får väl antas vara fakta.
Men när nyfiken skribent vill veta om poeten nånsin haft andra sysselsättningar för att få ihop till brödfödan – då blir sanningshalten i svaret något diskutabel.
– Det enda jobb jag har haft är att dela ut nummerlappar på en bordell. Nej, förresten – jag har också tillverkat IKEA-designade skampålar. Sånt vill ju alla ha hemma.

Så varifrån kommer artistnamnet?

– Det är sammansatt av ett desinfektionsmedel och en planet som står för expansion. Jag vill vara ett läkemedel mot begränsningar och för ett vidgat medvetande, en mirakelmedicin som framkallar inre syner utan biverkningar.
Cd-skivans Dr. Death, däremot, är liksom ytterligare en rollfigur – fast en ännu tydligare fiktiv sådan. “Iodine Jupiter kan ju till och med läsa lyrik i vanliga kläder”, förklarar Iodine Jupiter själv. Dr. Death – “född 1882 i Svartby i det djupaste av Småland” – fungerar som en “guide till upptäcksfärden i det okända”, han “presenterar äventyret”, sprider “förnimmelser, innerlighet och närvaro” och man kan ju anta att det okså är han som leder “Hororna från helvetet” och de andra i det “magiska circussällskap” som kommer att dyka upp i “häst och vagn nattetid” och “hemsöka folk i deras drömmar”. Nån vanlig turné lär däremot ännu inte vara inbokad.
Själv lyssnar Jupiter helst på filmmusik till skräckfilmer, några av favoriterna är “Children of the corn” och “Omen I”. “Jag gillar den typen av stämningar, de är väldigt direkta.”

Skulle du själv vilja göra filmmusik?

– Nej, då skulle jag mycket hellre skriva långfilmsmanus och vara regissör. Men helst av allt vill jag utveckla det som jag sysslar med nu.

JOHAN HEDBERG

[ Tillbaka till Artiklar ]

Published by