ARTIKLAR – Puls 16/09 1994

Rock svart som natten

Iodine Jupiter har aldrig gått den lätta vägen – när han tröttnade på att bli illa behandlad som musiker blev han mannen som istället talade rock ‘n’roll. Med obskyra texter om ondska, död och förintelse blev han ofta betraktad som udda. Nu är han musiker igen – singeln “Skuld” är en av de starkaste, brutalaste och elakaste låtar som gjorts på svenska. Både framlänges och baklänges…

– Det har känts som en brist ganska länge. Att inga band framför den här typen av musik på svenska, säger domptören Iodine Jupiter själv. – Men det är helt klart mycket svårare att skriva bra texter på svenska. Iodine har varit före sin tid ganska länge. Redan för fyra-fem år sedan försökte han få bolagen intresserade av sin technometall, utan framgång. 1981 spelade han industrirock under namnet Pornopop & Moon Family. Och den talade rock ‘n’roll han sysselsatt sig med under senare år tror han är framtidens melodi. – Den felande länken mellan rapping och poesi, säger han.
Texterna är ofta nattsvarta, i skuld till exempel; “Är det sanden som sög upp frälsarens blod, vildmarken som tämjdes och spärrades in – är det bödeln som dömdes till döden – oskyldigt ligger gräset rött”.
– Skuld handlar om en massmördare som är intresserad av slumpen. – Jag har ett behov av att kanalisera aggressioner genom rockmusik…
Han lyckas ganska bra. Iodine och kompbandet Hororna från helvetet har ett ursinne i text och musik som griper tag, och Iodine är en otroligt stark sångare. Någon gång i höst kommer fullängds-CD:n och antagligen kommer Iodine Jupiter att bilda skola. Han bevisar att det går att skriva bra svenska texter till brutal rockmusik.

iodine Jupiters singel “Skuld”är en av de starkaste, brutalaste och elakaste låtar som gjorts på svenska.

[ Tillbaka till Artiklar ]