ARTIKLAR – Blekinge läns tidning 3/11 1995

Uppstigen ur helvetet

Han är skräckromantikern som uppsöker mörkret för att vi ska se ljuset. För rockpoeten Iodine Jupiter är magi och ockultism medel för att vidga medvetandet. En mörk natt inom en snar framtid kommer han till Blekinge med sina horor från helvetet.

Iodine Jupiter är född på Lucia-dagen, ljusets högtid. Men stämningarna på hans nysläppta album “Lilla flickan zombie” andas skräck och mystik. Kanske beror hans fascination för existensens mörka skrymslen på att han är söndagsbarn, en person som i ockulta sammanhang anses ha förmåga att se in i framtiden.
– Jag ser mig själv som en visionär och illusionist. Och många i min bekantskapskrets kan intyga att jag har bra koll på vad som ska hända i framtiden. Mycket av det jag förutspått har inträffat inom loppet av några år, säger han.
Iodine Jupiter har precis begått sin skivdebut, men scenen är knappast någon främling för honom.
Under åren har han gjort sig känd som performanceartisten som skapar spontanteater i de mest oväntade situationer. Som under den senaste valrörelsen till exempel.

På kds-möte

På ett prydligt kds-möte lett av partiledaren Alf Svensson, dök plötsligt ett främmande sällskap upp.
– Jag hade tagit med mig mitt band och teatergrupp, Hororna från helvetet, för att ta reda på om vi var välkomna i partiet. Vi hade med oss plakat med önskningar som “Rena oss från skuld”.
– Men Alf Svensson uppskattade inte det. Då fick vi i alla fall reda på att partiet inte ville ha oss med, säger Iodine.

Förvirring är underhållning

På Hultsfredsfestivalen arrangerade gruppen en ny happening. Iodine och Hororna från helvetet skickade upp svarta ballonger med meddelanden till Gud.
– Det var inte många som tog chansen. Det uppstod en ganska stor förvirring, men jag var rätt nöjd. Förvirring är stor underhållning.
Mörker, död och ockultism är ofta ledmotiv i Iodine Jupiters konst, oavsett om det handlar om radioteaterpjäser som Satan – det slutliga gudomliga budskapet, eller skivproduktioner som “Lilla flickan zombie”.
– Skräck är en utmärkt scenografi när man som jag vill framhäva den passionerade kärleken till livet. Mörkret får ljuset att träda fram tydligare. Om nätterna inte fanns skulle dagsljuset till slut bli olidligt. På samma sätt uppskattar den som varit nära döden livet mer, förklarar han.

Heavy-metal

Skräcktemat på den nya plattan förstärks av hårda arrangemang där heavy-metal är en viktig komponent.
– Den förstärker känslan av en vandring genom ett helveteslandskap på väg mot ljuset. Men en annan tanke var att vi skulle göra den första heavy-metal plattan på svenska. Det är ett intressant möte som aldrig provats förr, säger Iodine.
Han säger att hans konst inte har något med dyrkan av det onda att göra, snarare om en hyllning till livet.

Stressas av ytlighet

– För mig är ondska allt som strävar efter att dra oss bort från kontemplation och eftertanke. Idag stressas människor av ytligheter i medierna. De glömmer bort sig själva och utvecklar en slags social cancer.
– Det bästa man kan göra är att dra ur uttaget till TV:n och avsäga sig alla kontakter med den världen. Och att inom ramen för sitt liv hitta ens egna rikedomar, menar han.
Iodine Jupiter säger att vi lever i en kultur som lider brist på upplevelser.
– Ibland känns det som om allt för många gör samma saker på samma sätt. Jag vill bjuda på action, säger han. Och action ska det bli. För på stående fot utlovar Iodine ett besök i vår landsända.
– Snart kommer vi till er. En mörk natt kommer jag och Hororna till Blekinge i häst och vagn med vår magiska väska.

DAN PANAS

[ Tillbaka till Artiklar ]