ARTIKLAR – AFTONBLADET 09/02 1995

Deppa inte låt Jupiter förtrolla dig

Krasslig? Behövs lite uppmuntran? Överlämna dig till Iodine Jupiter, han stämmer blod ikväll, med hjälp av magi och besvärjelser.

Först kom singeln “Skuld”, nu ges “Stäm blod” ut. CD:n kommer i slutet av februari. Rockpoeten och dramatikern – och snart på film – Iodine Jupiter “bjuder på en magisk resa mot det okända”. Han har länge hållit på med talad rock’n’roll, ofta ensam på scenen. Just enmansframträdandena har han lagt på hyllan.

Saknade tung rock

– Nu är det med musik och musiker. Sjunget, bara rock’n’roll, bara talad rock’n’roll – blandat. Framför allt med väldigt tung rockmusik eftersom det har saknats något sådant på svenska.
– Rockmusik har jag alltid hållit på med, även innan talad rock’n’roll. Det är inte nytt för mig. Däremot har jag skaffat mig en grundsäkerhet på scenen eftersom jag är van att gå upp ensam. Det är väldigt lätt att gå upp på scenen med musiker, när man har vanan att klara sig helt utan. Det känns nästan som semester…
Du bjuder på en magisk resa mot det okända. Hur gör du då?
– Jag tycker att den här singeln (Stäm blod) är så, mot det okända. Eller förhoppningsvis mot någon slags beröring mellan själar. Eller en beröring av nervsystemet, kanske. Om musik funkar bra ska man känna någonting när man hör det. Det är väl det jag försöker göra här med den här låten.
Att stämma blod – det är väl ganska medeltida sätt. Du går tillbaks till det? – Det här är tillbaks till det historiska arvet, liksom. Tillbaks till våra förfädersandar, tycker jag. Med “Stäm blod” kan du bota dina patienter med fjärrbehandling, säger du, alltså genom att lyssna på låten, då?
– Förhoppningsvis ger den ett slags kraft till lyssnaren, med den här beröringen. Med närvaro och beröring kan man skicka ut någon slags signal, en kod till själen och nervsystemet. Jag hoppas att det funkar så. Jag vill att det ska funka så.

En kommentar till Nordman

Finns det någon det lyckats med? Finns det bekräftat?
– Ja, haha, folk har blivit glada när de hört låten. Det är ju besvärjelser och så. Att få den här känslan av historien och tradition förenat med tung metall och den väldigt ursvenska kraften.
– Om man vill kan man se den här låten som en kommentar till Nordman, kanske. Om man tycker att det är kul.

EVA NORLÉN

[ Tillbaka till Artiklar ]