ARTIKLAR – Puls Allhelgonaafton 1998X

Iodine Jupiter vaknar till liv under allhelgonahelgen

Häxdoktor och hårdrockspoet.
För Iodine Jupiter, alias Dr Death, är halloween favorithelgen. – Det är en skräckhögtid med alla levande ljus på gravarna, myser han.

Själv firar Iodine Jupiter allahelgonadagen med att uppträda på Nya Teaterns Spokenwordfestival.
– Jag ska ägna mig åt litterär hardcore, det talade ordet som rockupplevelse. Och eftersom det är halloween kallar jag det för “Spooky word”, säger han.
Två meter gänglig hårdrockare med rufstuperat hår, stora silverringar på fingrarna och stjärnbeströdda byxor syns bland kaffemostrarna på flotta hotell Diplomat. Baren är stängd så Iodine Jupiter beställer in te med mjölk.
– Mina texter är en blandning av Edgar Allan Poe, Black Sabbath och David Lynch. Det tilltalar mig att kunna presentera en slags skräckig värld förenat med underhållning i texterna.
För tre år sedan om debutalbumet “Lilla flickan Zombie”. Iodine Jupiter hyllades av kritikerkåren och kallades allt från hårdrockens Di Leva till helvetets Walt Disney.

Är du en övervintrad hårdrockare?
– Där står han rak och stel med sin höga spetsiga hatt. Det blir en form av humoristisk skräck.

Varför är det så kul att skrämmas?
– Allt som är förbjudet är kul. Det finns en lockelse i det tabubelagda, det farliga.

Vad blir du själv skrämd av?
– Om min granne, som lever ett normalt liv, visade mig sin frysdisk där det låg en likdel, och sen sa “jag tar fram den här och tittar på ibland, sen stänger jag frysen och går och sminkar mig”. Då skulle jag bli lite skrämd (skratt).

Vilka skräckfilmer rekommenderar du?
– “Rosemarys baby”, “Soylent green – USA år 2022” eller “Fåglarna”. Problemet med skräckfilmer är att man är beredd på att bli skrämd. Om tv visade “Mitt hem och min trädgård” och Bertil Karlsson plötsligt grävde upp ett lik i trädgården så skulle folk bli väldigt rädda.
Just nu jobbar Iodine Jupiter på att få SVT att visa hans kortfilmer.
– Svensk skräckromantik har vi inte sett på tv, säger han.
Demolåtar till en ny skiva är klara, bok och radiopjäser är på gång. Iodine Jupiter ler snett och rasslar med silverringarna.
– Dr Death kommer att dyka upp på ett eller annat sätt.

CECILIA HAHNE

[ Tillbaka till Artiklar ]

Published by