Artiklar – Nerikes Allehanda 7/1 – 13/1 2000

DÖDENS DIKTARE

iodine Jupiter äcklar och eggar, mässar och trollar, hatar och älskar och han talar om en dyster framtid för oss människor på 2000-talet. Som representant för det han kallar litterär heavy metal ger han ut morbid litteratur och ödesmättad musik. Meny möter mannen som av vissa skulle kallas kungen av effektsökeri, krönt med en meterhög häxstrut. Andra skulle säga äkta vara i en förljugen värld.

Efter ett par timmar med häxpoeten iodine Jupiter vet jag ungefär lika lite om honom och hans person som jag gjorde innan vi sågs. Han är väl medveten om det. Han vet vad han visar upp. Kanske är han en magiker som funnits i sekler och uppstår reinkarnerad i nya former om och om igen, som han påstår. Kanske är han född i Huddinge och kristligt döpt till Malte Olsson. Han har åsikter om allting som händer i universum. Ibland är hans resonemang klart och enkelt att följa. Ibland blir han obegripligt kryptisk och dunkel.
…- Frihet, det är att inte vara mallad och placerad i fack. Döden är frihet och möjligheten till något nytt. Den är ett kontemplativt tillstånd , ett tomrum, och därför skriver jag så mycket om den, säger iodine Jupiter. Han säger att han intuitivt känner att han levt tidigare och att döden för honom är början på något, början på en resa. Men rädslan vi har. Det moderna samhällets panikartade vägran att erkänna dödens existens är också en drivkraft för iodine. Hans skriftliga frosseri i död, förintelse, skräck och perversioner är en slags motreaktion på den blanka, bantade, stylade och ljusrosa yta som vårt samhälle visar som ideal i teve och pressen.
…- Jag skriver om det som är förbjudet och det som skrämmer. Jag vill visa folk att allting inte är förutsägbart. Det finns humor i den mysticism som iodine Jupiter omger sig med. När jag frågar hur gammal han är etablerad år 1882.

Etablerad 1882? Som amerikanska klädmärken med hundraåriga anor som ingen hade hört talats om för bara några år sedan?
…- Ja ungefär så, säger han och flinar.
Han sparkar stenhårt på det ytliga samhället. Han berättar att han skrivit radioteater en gång i tiden. Politisk satir som retade gallfeber på folk.
Under 1990-talet har han skrivit pjäser, monologer, dikter och musik. Allt har gått i skräckromantisk stil.
…- Kärlek och passion blir starkare av ett hot. Kärlek, passion och döden, de tre hör ihop. Skräck är en av de starkaste känslorna en människa kan förnimma. Ett skräckinjagande objekt kan ge ett estetiskt välbefinnande. Jag är besläktad med 1800-talets romantiker. Baudelaire till exempel, honom gillar jag.
Även om han lagt ner mer kraft på att skriva än på att göra musik så är det med plattan “Lilla flickan zombie” som han gjort sig mest känd. Skivan kom 1995 och fick utmärkta recensioner. Ett singelsläpp heter “Stäm blod” och iodine Jupiter berättar att Joe Labero använder sig av just den låten för att bygga upp stämning i sin magiska show. Labero har planer på att ta showen till Las Vegas. Det vattnar sig i munnen på iodine Jupiter när han fantiserar om att folk sitter och lyssnar på hans musik på den mest artificiella platsen på jorden.
…- Jag skulle vilja läsa mina dikter i Las Vegas. Dikter om förruttnelse. iodine Jupiter säger att han saknar andligheten i dagens samhälle, som han ser det kan mänskligheten välja att följa två olika vägar.
…- Den ena är att vi erkänner kommersialismen som vår nya religion och gör handlandet till heliga ritualer. Då blir vi i alla fall lyckliga konsumenter. Den andra vägen är att vi förnekar kommersialismen och följer ett reinkarnationssamhälle.
Hans profetia över vår framtid är dyster.
…- Jag tror att planetens liv kommer att utplånas på 2000-talet. Bra! Då kan någonting nytt byggas. Skulle livet vi lever i nu vara någon slags höjdpunkt? Nej, det är ett bottenläge. Folk jagar bara makt och vinst oreflekterat.

Du romantiserar kring ett naturligt liv och så bor du mitt i Stockholm?
…- Jag brukar vara ute i ett hus i skogen för att jag älskar att vara borta ifrån staden. Jag känner mig tom och utarmad och jag förlorar all kraft i Stockholm. Samtidigt kan jag inte vara utan det.

Dina tankegångar är ganska svåra att förstå. Hänger allt ihop i huvudet på dig?
…- Ja, om några år kommer det att gå ihop. Korsordet kommer att lösas. Musiken, böckerna, pjäserna, allt ingår i ett spindelnät som jag spinner. Det kommer att bli en bild som man kan meditera till. De som vågar kommer att kunna gå in i en annan värld. De som inte vågar kan stanna hemma.

Text: Jesper Mott

[ Tillbaka till Artiklar ]